17.9.08

Λάδων, μυθολογικές αναφορές

Ας μιλήσουμε λίγο και για την Μυθολογία της περιοχής...

ΛΑΔΩΝ (Πηγές του ποταμού)

Τόπος όπου δολοφονείται ο Λεύκιππος, γιος του βασιλιά Οινομάου της Πίσας, από τη Δάφνη και τη συνοδεία της, όταν ανακάλυψαν την ώρα που έκαναν μπάνιο ότι στην πραγματικότητα ήταν άντρας και όχι γυναίκα, όπως προσποιούνταν. Ο Λεύκιππος ήταν τρελά ερωτευμένος με τη Δάφνη, όμως, καθώς εκεινη απέφευγε συστηματικά τη συναναστροφή των αντρών, παραιτείται από το σκοπό του να την κάνει γυναίκα του. Επινοεί όμως ένα τέχνασμα ώστε να μπορεί τουλάχιστον να βρίσκεται κοντά της: πλέκει κοτσίδα τα μακριά μαλλιά του, που τα άφηνε να μακρύνουν για να τα προσφέρει στον ποταμό Αλφειό, ντύνεται σαν παρθένα και παρουσιάζεται στη Δάφνη ως κόρη του Οινόμαου και την παρακαλεί να την αφήσει να κυνηγά μαζί της. Ανάμεσα στον Λέυκιππο και τη νεαρή αναπτύσσεται μια μεγάλη φιλία, που σύντομα θα ξυπνήσει τη ζήλια του Απόλλωνα. Ο θεός, θέλοντας να εκδικηθεί, εμφυσεί στις νέες την ξαφνική επιθυμία να κάνουν μπάνιο στον ποταμό κι εκείνες, υποχρεώνοντας τον διστακτικό Λέυκιππο να γδυθεί, ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για άντρα και τον σκοτώνουν με τα βέλη και τα στιλέτα τους.

Πηγή: Πέδρο Ολάγια, Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας, ROAD Εκδόσεις Α.Ε., Ιανουάριος 2003

Σημ 1: Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Δάφνη, κόρη του Πηνειού (της Θεσσαλίας), παρακάλεσε τον πατέρα της να την μεταμορφώσει στο ομώνυμο φυτό μη θέλοντας να υποκύψει στον έρωτα του θεού Απόλλωνα που την κυνηγούσε στις όχθες του ποταμού πατέρα της.
Σημ 2: Από αυτή τη Δάφνη (κόρη του Πηνειού ή του Αμύκλα ή του βασιλιά Λάδωνα) πήρε το όνομά του και το παραλαδώνειο χωριό Δάφνη Καλαβρύτων που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αχαϊας και Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: