17.9.08

Επαρχία δύο ταχυτήτων

Υφίσταται μία περίεργη κατάσταση στην όμορφη επαρχία μας, την οποία διαπιστώνω κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Διορθώστε με πατριώτες αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι η επαρχία μας κινείται σε δύο ταχύτητες.

Η πλευρά που περιλαμβάνει την κοιλάδα του Λούσιου βρίσκεται σε άνοδο ή τουλάχιστον σε οικονομική σταθερότητα. Έχει αξιοποιήσει τουριστικά όλα τα ιστορικά, αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή. Έχουν γίνει γνωστά σε όλη την Ελλάδα και τα επισκέπτονται άνθρωποι από όλη την χώρα.

Αντίθετα η πλευρά που βρίσκεται στην κοιλάδα του Λάδωνα παρουσιάζει την ακριβώς αντίστροφη εικόνα. Οικονομική ύφεση, για να μην πώ μαρασμό και διαβαστώ σκληρός. Δεν έχει γίνει ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος και προβολή αυτού, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν. Τα θρησκευτικά μνημεία δεν έχουν προσεχθεί ως θα έπρεπε και δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν σημαντικούς αριθμούς επισκεπτών. Τέλος τα όποια αρχαιολογικά σημεία υπάρχουν, μένουν ως ιστορίες στο μυαλό των γερόντων και αφορούν πέτρινα σπίτια ή "παλιές μάντρες".
π.χ. υπάρχει η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, μοναδικό στολίδι, που μπορεί να ελκύσει επισκέπτες και φυσιολάτρες, και η τελευταία είναι μόνο ένα από τα θετικά στοιχεία της περιοχής.

Η δική μου απορία βρίσκεται στο γεγονός του ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή. Περισσότερο δε, για το τί μπορούμε να κάνουμε ώστε να ανατραπούν τα δυσμενή δεδομένα που υπάρχουν. Ευθύνες δεν φέρει σίγουρα ένα άτομο ή ένας φορέας. Συλλογική η μέχρι τώρα αδιαφορία με τον τρόπο που υπήρξε, συλλογικότερο το ενδιαφέρον για ένα καλύτερο μέλλον. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε τις ευθύνες μας για την υφιστάμενη κατάσταση και ίσως να φταίει ότι δεν πιστέψαμε στις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής. Ελπίζω να κάνουμε κάτι όλοι μαζί, κάτοικοι και τοπικοί φορείς του τόπου. Η Γορτυνία έχει πολλά ακόμα να δώσει σε όλους, ας μείνουμε δίπλα της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: